Search
Close this search box.

REFIK KOLIĆ: Dok budem disao borit ću se da sačuvam našu divnu sevdalinku!

Refik Kolić rodjen je u Crnoj Gori , tačnije u Bijelom Polju a nastanjen je u Švedskoj.

Refik je svoju muzičku karijeru započeo davne 1984 godine kada je i snimio svoj prvi album sevdalinki u saradnji sa Omerom Pobrićem.

Proteklih dana Refik Kolić publici je predstavio i svoj najnoviji album .. Snimio je 14 sevdalinki , od čega 11 Sandžačkih , 1 Podgorička te 2 Bosanske uz harmoniku maestralnog Zlaja Sjerić , projekat Zlaja Sjerić i prijatelji sevdah uz harmoniku . U Amanet naziv je ovog projekta što nam kazuje da Refik zeli sačuvati sevdalinku od zaborava i ostaviti je u amanet mladjim naraštajima ..

Tim povodom evo Refika u razgovoru sa Amrom ..

Refik, dobro ti meni došao . Evo svjetlost dana je ugledao tvoj novi album na kojem se nalazi 14 sevdalinki, dugo ste radili ali ste uradili odličan posao, čestitam .

-Hvala od srca. Da radilo se malo duže, ali se i isplatilo.

Projekat nosi naziv “Amanet” .Ostavljaš ga u Amanet mladjim naraštajima kako bi sačuvao sevdalinku od zaborava .

Da upravo tako, Amanet je još uvijek prisutan, i nadam se da će biti kod većine ozbiljno shvaćen, da ostavljamo nešto što se mora čuvati i sačuvati.

Ti si dakle jedan od čuvara tradicionalne pjesme, što je za svaku pohvalu.

-Tako je i hvala ti od srca. Dok budem mogao ili disao, borit ću se da sačuvam našu divnu sevdalinku.

U saradnji sa Zlajom Sjerićem ostvario si svoj san.

-Ne može se reći da je to moj san koji je sada ostvaren, taj san je započeo još davne 84 god, sada se samo to sve nastavlja. Ja i Zlaja smo našli trenutak i obostranu želju da ovo uradimo, snimimo ove divne antologijske pjesme.

Estada nekada i sada?

Na distanci od 84 god i danas, jako je velika razlika.Tada su postajali programi kao godišnja zadaća i snimalo se mnogo više, mnogo se više publicirala sevdalinka, danas se isto to radi ali mnogo manje, i ako se mnogi kunu u sevdah a ujedno obecavaju da će nešto snimiti, da imaju zelje, ali to je samo za medije.. Nisam do sada primijetio da je to neko uradio, slučajno jednu pjesmu snime i to je to. Na žalost kada se nešto obeća to se uradi, a ako se čeka da ostariš i uzmeš štap u ruku te da se pomažeš sa istim, a da zaželis tako nešto tad da snimiš, onda je prekasno. Na žalost svi samo u tome vide interes, zato imamo i previše skrnavljena sevdalinke u raznim oblicima. Nisam protivnik da se aranžmani osvježe, ali mora da se to tradicionalno otpjeva, a ne da se melodiska linija skrnavi, nemogućnostima da se to korektno interpretira.

Ti pretežno interpretiraš sevdalinku ali zanimljivo je da imaš duet sa mladom Grandovom zvijezdom Isakom Šabanovićem. Kako ste došli na tu ideju?

– Da imam sa Isakom duet, i to je zapocelo negdje 2018 godine. Ja sam zaželio da mu pomognem jer sam vidjeo pjevački kapacitet kod njega. Na žalost ja sam imao jednu tragediju te iste god i razmišljao sam dali da se vratim muzici, tako da nismo uradili spot i pravu prezentaciju. A i bilo je vrijeme Korone. Kada sam natjeran zbog sebe samog od porodice i prijatelja da se počnem opet baviti muzikom, on je bio u tim ZG. Nisu se stekle mogućnosti, znate kako je danas ovi mladi pjevači nemaju svoje ja, oni se plaše šta će im reći te gazde ili feudalci koji se pitaju o njihovim životima.

Ti se baviš i istraživanjem najorginalnijih zapisa sevdalinki, možeš li mi nešto više reći o tome?

-Istražujem već punih 40 god, i imam jedan odredjeni broj sevdalinki koje nikada nisu objavljene.Skoro na svakom albumu imam po nekoliko novih pjesama koje ja promovišem.

Koja je tvoja najdraža sevdalinka?

-Najdraža sevdalinka ne postoji, sve su mi drage, svaka ima svoju čar i svoj film, jer od svake se može lijepa priča napraviti.

Sigurna sam da imaš poruku za sve one koji čitaju naš razgovor!?

Hvala Amra tebi, hvala Zlaji, Senadu, izdavačkoj kuči Tempo i Almiru Ajanoviću, a na porvom mjestu mojoj porodici..a poruka je ČUVAJTE SEVDALINKU.

Veliki posao na albumu Amanet uradio je i Zlaja Sjerić te stoga sam ga zamolila da mi i on sam kaže nešto o ovome fantastičnom projektu .

Izuzetno zadovoljstvo je bilo raditi na projektu Refika Kolića, “Amanet”. Radi se o 14 autohtonih, autentičnih sevdalinki iz Sandžaka i melosu čiju specifičnost i stilsku posebnost morate dobro poznavati i u vokalnom i u instrumentalnom dijelu izvođenja, da bi ste se uopšte upustili u realizaciju jednog ovakvog projekta. Refik Kolić, pored toga što je vrstan interpretator, on je i veliki poznavalac ove materije, koji se bavi i istraživanjem najstarijih i najoriginalnijih zapisa ovog neprocjenjivog blaga. Izuzetno sam počastvovan i ovim putem mu se zahvaljijem što je upravo meni povjerio tako odgovoran zadatak i što je smatrao da ja mogu to autentično aranžirati i odsvirati, kako se nekad davno sviralo, bez obzira što ne dolazim s tih prostora. Nadam se da će ljubitelji sevdalinke biti zadovoljni ovim vrijednim muzičkim izdanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *