Search
Close this search box.

RAMIZ BRKIĆ:”PJESMOM DUŠU LIJEČIMO”

Ramiz Brkić
Rodjen 29.05.1954.godine u Bihaću.

Muzikom se počeo baviti kao srednjoškolac.Učesnik je i mnogih festivala u
Bosni i susjednim zemljama, gdje je izvodio svoje, i kompozicije drugih autora, za koje je nagradjivan. Njegovi tonski zapisi se nalaze kao prilog
u projektu koji je radio Etnomuzikološki institut iz Beča, koji je vodila Prof. Dr. Ursula Hemetek. Zivi u Bihaću, rijetko snima i nastupa, izvodeći isključivo sevdalinke.

Ramiz je vrijedno radio i ovih dana, naime snimio je Cd u saradnji sa Zlajom Sjerićem , te tim povodom evo ga u razgovoru sa Amrom..

Ramize , zadovoljstvo moje je, dobro mi došao.

Poštovana Amra.. pratim tvoje objave , i sve ono što radiš na estradi , drago mi je da i ja mogu dati “mali” prilog..Hvala od srca ..

“Pjesmom dušu liječimo” naziv je albuma koji si snimio sa maestralnim Zlajom Sjerićem.

-Snimio sam ovaj album sa Zlajom Sjerićem, na nesvakidašnji način samo uz harmoniku. Pri tom smo gledali da odaberemo lijepe, i rijetko slušane pjesme, i zao nam je što još mnoge mozda i ljepse, ostadose nesnimljene, ali da vidimo kako ce ovo biti primljeno. Mnogi mi pišu da su ugodne za slušanje, smiruju, pa kao što naslov kaže “Pjesmom dušu liječimo.

Zašto baš Zlaja?

-Zlaja je jedan divan čovjek, i odličan akademski muzičar, sa dosta hitova koje su snimili mnoga poznata imena, a i ja sam snimio mislim 6 Zlajinih pjesama, prije ovog albuma, od koji su pjesme “Izadji iz sna”, Nasa prica” i “Violeta”, naišle na lijep prijem kod publike koja voli pjesme sa “šmekom” šlagera i dobrih, starih pjesama. Prije nego sa mnom, Zlaja je snimio još dva projekta samo uz harmoniku, i na jednom su mnoga značajna imena narodne muzike, kao Merima Njegomir, Ibro Selmanović, Beki Bekić, Naum Petreski, Hasiba Agić, Zdravko Djuranović, Šukrija Žuti Serhatlic, pa mi je čast sto se moja malenkost našla na tom projektu. To sto se relativno malo zna o meni i onom što sam snimio, smatram da je krivica do mene, jer nešto nisam sklon publicitetu, “ganjati” ljude iz medija, čak i ne postavljam često svoje snimke na FB, što baš i nije za pohvalu, ali.. “popraviću” se ja. Moj fah su sevdalinke i starogradske , a ne bježim i od dobre novokomponovane pjesme, koja mora imati, prije svega, lijep tekst, koji ima “priču” i poruku, a dobro uradjena melodija se podrazumijeva.Moram, ovom prilikom, zahvaliti izdavaču albuma, “Tempo produkciji”, koja je postavila album na mnoge muzičke platforme, kao i gosp. Refiku Koliću na savjetu i pomoći.

Pozvala sam i glavnog “krivca” ovog projekta Zlaju Sjerića

-Ramiz Brkić je poznat kao vrstan interpretator sevdalinke. Međutim, manji broj nas, njegovih saradnika i prijatelja zna koliko različitih stilova i žanrova ovaj umjetnik poznaje i podjednako dobro izvodi. U njegovom bogatom repertoaru, pored sevdalinki i novokomponovanih pjesama na temeljima bosanske tradicije, zastupljene su i starogradske pjesme, romanse, šlageri, makedonske, vranjske, šumadijske, dalmatinske, crnogorske i kosovske pjesme. Tako je rođena ideja da uzmemo od svega toga po nešto i snimimo ovaj lijepi projekat “Pjesmom dušu liječimo”, gdje Ramiz toplinom svoga glasa miluje melodije sa raznih područja regiona, a ja sam, nadam se, uspio da to muzički otpratim kako treba.

3 Responses

  1. Iskren i srdacan pozdrav za moje prijatelje Ramiza i Zlaju. Sa Zlajom se ni posle vise decenijskog poznanstva jos nisam sreo. Eto neki ljudi se razumeju i na daljinu. Projekat “Pjesmom dusu lijecimo” je zaista originalan i pored poruke doneo je i u muzickom smislu neka posebna osvezenja. Konacno, posle decenijskog robovanja ubitacnim aranzmanskim novotarijama, gotovo dosadnom poplavom raznih elektronskih zvukova, svetlosnih efekata, sada smo uhom usredsredjeni na glas, i interpretaciju, a onda na melodiju i pratnju unstrumenta. Sve cestitke ! Vale

  2. Ovaj projekat koji je zaista ali zaista uradjen dusom i srcem i Zlaje i Ramiza,zaista je nesto sto jos niko nije uradio.Al8 zna se ,kada je rijec o Zlaji Sjericu ,pa on je zaiste unikad .Svi njegovi radovi ,projekti su na izuzetno visokom i kvalitetnom nivou.Ponosna sam da sam i sama sa Zlajom davno uradila neke pjesme.Z3l8m od srca da vam cestitam i jos mnoge ovakve projekte da plasirate.

  3. Ovaj projekat koji je zaista ali zaista uradjen dusom i srcem i Zlaje i Ramiza,zaista je nesto sto jos niko nije uradio.Al8 zna se ,kada je rijec o Zlaji Sjericu ,pa on je zaiste unikad .Svi njegovi radovi ,projekti su na izuzetno visokom i kvalitetnom nivou.Ponosna sam da sam i sama sa Zlajom davno uradila neke pjesme.Z3l8m od srca da vam cestitam i jos mnoge ovakve projekte da plasirate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *