Search
Close this search box.

MUHAMMED KARAOSMAN: Eldin Huseinbegović probudio je želju u meni da se vratim na estradu.

Slika: Balkangiants AB

Muhammed Karaosman nekada je nastupao pod imenom ” Alpaka” . Nakon poduže pauze ipak odlučuje da se vrati na estradu ali sada pod imenom ” Muhammed Karaosman “

Rodjen je u Zvorniku,živi i radi u Švedskoj .

Njegova velika ljubav je Alma ali i Bosna zbog koje je i izdao pjesmu “Majka Bosna”

Muhammede  dobro ti meni došao .

-Hvala Amra bolje te našao!

Alpaka, nekada si nastupao pod tim imenom. Možemo li se prisjetiti malo tog vremena, kada je to bilo i kada si odlučio da prestaneš nastupati?

-To je bilo davne 2000 te do 2007 godine.
Šta da kažem mladost ludost svašta nešta se proživjelo.Sa ove distance kada gledam imam osjećaj kao da sam već živio jedan život, iako sam relativno mlad .
Jedno ogromno i veliko iskustvo i more odsviranih svirki širom zemaljske kugle. Medjutim došlo je do zasićenja, izgubio se prvobitni razlog bavljenja muzikom a to je stvaralaštvo i onda sam povukao ručnu i skroz se povukao sa scene! Ja muziku jesam volio ali taj bauštelski način bavljenja muzikom mi je sve postajao odvratniji i odvratniji .Dok je čovjek mlad bitno mu je da je samo u centru pažnje i da je veselo ,najmanje se ulazi u neku dubiozu , suštinu ,srž pa rekao bi i duhovnu notu čovjekovog bića a sve to svakako dolazi sa sazrijevanjem. Jedan od razloga zašto sam i promjenio ime i jeste da ja više nisam taj Alpaka tako da je logično da budem ono što jesam a to je Muhammed Karaosman koji ima dosta toga dobrog I zrelog da ponudi!

Vratio si se nakon poprilično duže pauze. Šta te povuklo da se vratiš?

-Kada sam prestao sa muzikom ne mogu reći da mi muzika nije nedostajala , jako mi je nedostajala , ali sam želio da pronadjem svoju misiju na ovom svijetu, svašta sam radio i pokušavao pa i jako uspješno .Doduše to su neki drugi poslovi ali sam ipak osjećao jednu veliku prazninu, dok nisam samom sebi priznao pa tvoja misija i jeste muzika samo u jednom drugom svijetlu i ubjedjen sam da će to svijetlo tek da zasvijetli punim sjajem.

Dakle vraćaš se na scenu i počinješ saradnju sa Eldinom Huseinbegovićem koji ti je napisao četiri pjesme?

– Eldin je jedna gromada od čovjeka i on je upravo bio taj koji je u meni probudio želju za ponovnim vraćanjem na scenu, prezentirajuci muziku u jednom skroz drugačijem i plemenitijem svijetlu a koja je duša prepoznala i osjetila da je upravo to ta misija o kojoj sam maločas pričao!

U realizaciji je i tvoja peta pjesma, odnosno duet koji je takodjer napisao Eldin, reci mi nešto više o tome ?


-Radi se o jednom duetu sa jednom mladom umjetnicom koja se takmičila u Zvezdama Granda , pobrala sve najbolje kritike i komentare medzutim bila je jako mlada i povukla se .Ona odlično svira flautu a i slika. Jedna prava umjetnička duša, njeno ime je Ayla . Pjesma se radi o jednom pogresnom izboru u životu koja liči više na okove i patnju nego na brak, medjutim pjesma ima sretan kraj jer kad se jedna vrata zatvore možda život donese da se druga bolja otvore, i u ovom slučaju su se otvorila, tako da čovjek ne bi trebao da pada u depresiju jer uvjek poslije tegobe dodje i olakšica i sretan kraj!!!

Publici si predstavio i jedan cover na kojem su radili sve sami vrsni muzičari!?

Radi opravdanih razloga moja peta pjesma koja treba tek da izadje nije bila zavrsena, a zacrtao sam da bar svaki četvrti mjesec izbacim nešto novo.U ovom slučaju je bio cover Bijelog Dugmeta ” jer kad ostariš” , ali nisam želio da to bude tek tako da se samo nešto snimi, vec ako radim da to bude na nivou. Kontaktirao sam maestralnog Alena Lemesevica koji je okupio ekipu i napravio aranžman i mislim da je dovoljno reći njihova imena i onda sve postane jasno! Piano Adis Sirbubalo, bas Almir Nezic, gitara Alen Lemesevic
Po meni daleko najbolji cover ove pjesme, ne radi mene već ekipe koja je fakat naj

bolja u državi.

Živiš u Švedskoj, da li tamo nastupaš?

Trenutno ne , zato što nema poziva nego sam stavio fokus na pjesme i stvaralaštvo i obećao sebi da kada budem odradio ono što sam zacrtao i kada moj bend bude zvučao kako želim, tek tada imam namjeru da počnem sa nastupima. Cilj mi je da ponudim pravi performans jednu pravu koncertnu varijantu muziciranja , što iziskuje i strpljenja i vremena, a ako sve to predje na tezgu sa jednim muzičarem to mi opet nekako liči na bauštelu, to su zabave ne želim više biti zabavljač! Cilj mi je da budem koncertni pjevač!

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

Poduzetnik sam tako da je kod mene uvijek manje priče više rada, i što bi se reklo više lopti u zraku. Iskustvom sam vidjeo da je na čovjeku da planira a Bog odredjuje. Ne bude uvjek kako smo planirali ali hvala Bogu ispadne i bolje na nama je da predano radimo i da se trudimo, a ja pored svojih poslova svakako abd imam u planu da nudim što kvalitetniju muziku produkciju i sve što je vezano za ovaj show biz.

Ljubav.. toliko puta otpjevana u pjesmama. Šta je za tebe ljubav?


Prvo što mi padne na pamet je moja Alma.
A pošto sam odvojen od svoje zemlje i znam šta je daljina mislim da je Bosna moja ljubav tako da sam iz ljubavi i otpjevao pjesmu “ Majka Bosna”

Kako izgleda jedan tvoj dan?


Prvo duhovna meditacija i zahvala na svemu što mi je Bog dao a onda bukvalno radno sve do ponovnog spavanja, ne volim besposličarenje!

Šta je to što te opušta?


Možete imati sve ali ako nemate dom nemate ništa , dom i u domu ljudi koji me okružuju to je moja oaza opuštanja!

Hvala ti od srca za ovaj razgovor. Da li imaš neku poruku za čitatelje?

-Hvala tebi Amra,

Vjerujte u ono što želite ali jako to zaželite , a još više se trudite i odbacite sve negativce iz vaših života i već ste pola posla odradili!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *