Search
Close this search box.

HARIS MRAČKIĆ: Emotivac koji mrzi nepravdu !

Haris Mračkić harizmatični bosanac sa prebivalištem u Austriji dugi niz godina bavi se muzikom .

Muzika je nešto što on diše i bez muzike ne može da zamisli svoj život .Počeo je već kao dječak da pjevuši uz harmoniku koja je igrom sudbine završila ispred vrata stana u kojem je živjeo sa roditeljima ..

Uzoran suprug, otac troje djece, veliki prijatelj, čovjek predivne duše koji jako mrzi nepravdu..

Harise, dobro mi došao i hvala ti za tvoje odvojeno vrijeme.

-Hvala Amra, bolje te našao i ako mi je svaki dan pun obaveza, rado sam izdvojio svoje slobodno vrijeme za portal „Amra Kumro“ ☺️. Ovdje moram naglasiti da je vrijeme nešto najvrijednije što možeš nekome pokloniti.

Hvala ti Harise, počastvovana sam ….

Ti si dugi niz godina u estradnom svijetu sa pauzom od nekoliko godina.Hajde da se prisjetimo vremena kada si ti kao dječaćić počeo da pjevaš.


– Jeste tako je, sa muzikom sam počeo kada sam imao 6 godina. Živjeli smo u jednom malom stanu kao izbjeglice u Austriji (Beč). Jednog dana neko je pokucao na vrata našeg stana. Moji roditelji su otvorili vrata i niko nije stajao ispred osim jednog malo većeg kofera koji je bio ostavljen ispred ispred. Prvo su bili zbunjeni odakle kofer, ko je kucao na vrata? Ubrzo se moj otac sjetio da je jedne prilike rekao njegovom poznaniku (Salem) da bih želio imati harmoniku. Salem je njemu tada obećao da će nekada donijeti tu harmoniku ali sve se to već bilo i zaboravilo jer je dugo vremena nakon toga prošlo. I tada je moj otac rekao, ma to samo moze biti harmonika . Otvorio je kofer, kad u njemu jedna prelijepa crvena Harmonika (DELICIA). Moj otac se nije bavio nikada muzikom, ali je volio uvijek muziku a pogotovo kad neko dobro zasvira.Salem je na žalost prije nekoliko godina preminuo, ali on živi u našim srcima i rado ga se sjećamo i spomenemo.

Zaista vrlo lijepa priča Harise.. Od tada ti se aktivnije posvećuješ muzici.. Kada je za to vrijeme došlo nastupao si te takodjer snimao pjesme , no medjutim povuka si se.
Zašto, i šta te to povuklo da se opet vratiš?

-Pravio sam pauzu jer sam bio razočaran u muzički svjet i čisto da upoznam bolje samog sebe. Da li je to zapravo uopšte za mene ili ne. Onda jedno vrijeme nisam ni pratio muziku. Ali kad god bih negdje otišao na kafu ili kod brata/prijatelja ušao u auto uvjek se muzika slušala i ja onako uvjek malo zapjevam, i shvatim da je muzika ono što ja jako volim i da me ispunjava. Oni meni onda kažu zašto se ti više ne baviš muzikom? Trebao bi opet početi jer mi te volimo slušati i uživamo dok ti pjevaš.

Jedne prilike sam sjedio sa dvojicom prijatelja na kafi koji su mi isto to govorili. Jedan od njih je Armin Halilović. Armin mi je rekao, brate molim te otidji snimi pjesmu i uradimo spot da bude top. Onda sam se ja našalio i kazao mu može ako ćeš mi ti biti sponzor spota, a ja ću snositi troškove pjesme i snimanja a ti muzičkog video spota haha. I on mi je tada rekao ma moze zašto da ne hehe , on ludji od mene haha. Ma rekao sam nema ništa od toga. Zatim on meni ponavlja brate ja sam ozbiljan tako ćemo i meni bi bilo zadovoljstvo da učestvujem u tvom povratku ka muzici.

I tako sam ja pristao na to i izbacio pjesmu „Samo kraj tebe“.Imaš nekoliko snimljenih pjesama od toga i duet sa Amrom Halebić?

-Tako je, imam snimljenih dvanaest pjesama od kojih sam samo tri izbacio. Tačno je da sam 2017 godine sa Amrom Halebić snimio duet „Ti i ja“ kojeg je publika dobro prihvatila i danas se jos sluša ☺️. Nadam se da će se još slušati dugo godina.


„Samo kraj tebe“,
jedna lijepa, pjevljiva pjesma sa lijepom temom.

-Odlučio sam se da je snimim tek u 2022 godini a čuvao sam je od 2014 gid. Pjesmu mi je napisala Mensura Bajraktarević. Jedna predivna umjetnica.U pripremi je još jedna tvoja pjesma, reci mi nešto više o tome.

-Pjesma je već završena ali moram biti iskren, nije to ono kao što sam ja sebi zamislio tako da ću je vjerovatno ne vjerovatno nego sigurno ponovo snimati. Jer mi je šteta ne izbaciti je , ima zaista lijepu poruku.Ti si nekada nastupao i sa najvećim imenima naše estrade, koliko često sada nastupaš?

-Nastupao sam sa mnogo umjetnika jedni od njih su Halid Beslić, Dragana Mirković, Kemal Malovćić, Milanče, Bjelo Dugme, Šemsa Suljaković…. I još mnogo njih..

Trenutno ne nastupam jednom do dva puta u mjesecu.Pjevao si na svadbi sina Kemala Malovćića, šta to znači za tebe?

To meni jako puno znači, pjevati kod legende narodne muzike .Kemala Malovćića poznajem već dugo godina mislim negdje oko petnaest god. Ja sam mu se nekad brinuo o automobilu, i tako smo se i upoznali. Kemal je tada imao muzički studio u Beču i tu sam svoju prvu pjesmu „Noćas tvoj rodjendan“ snimio. Čini mi se 2009 Godine.

Svadbe ja nikada odbio ne bih, da me zovne neko i u Afriku i tamo bih otišao. Jer je to nešto predivno za dvije osobe koje se vole i sa draga srca te pozovu na svadbu i tu zaista treba da se odazoveš.

Ja se osjećam ponosno kad me neko pozove kao svog gosta.

Kemal mi je uvijek govorio ima jedna fina cura za tebe, trebao bi da je upoznaš. A ja onako mlad i kontam se daj Kemo pusti me nisam ja još za ženidbe 😄

Prošlo je nekoliko tačnije pet godina . Što bi se reklo, igrom slučaja sam upoznao baš tu osobu za koju mi je on govorio . Kroz par mjeseci zabavljanja odmah sam osjetio da je to prava žena za mene, zaručim je i oženim☺️Sa mojom suprugom živim hvala Bogu jedan prelijep život.

Ti pjevaš podjednako dobro i zabavnu i narodnu muziku, koja ti je bliža.?

-Mene emocija kad ponese volim zapjevati stvarno više vrsta muzike ali mislim da mi najbolje leže zabavne. To ipak može najbolje publika odlučiti kada čuje i jednu i drugu verziju. Mogu reći da sam često čuo komentare da bi se trebao možda više posvetiti zabavnoj muzici.

Da li bi volio da snimiš još jedan duet i sa kim bi to bilo?

-Trenutno ne bih još da snimam neke duete, želim da izgradim prvo sebe. Ali kada me pitaš sa kim bih imao želju snimiti duet to bi bio Dino Merlin hehe.

Kakv su ti planovi za blisku budućnost osim pjesme koju nam pripremaš?

-Amra planovi su ostati zdrav, normalan hahha i dijeliti pozitivnu energiju. I to želim da postignem sa pjesmama da publika koja sluša moje pjesme uživa u njima i da šire ljubav i pozitivnu energiju. Zaista sve manje ljubavi a to nam je jedan od najpotrebnih aspekata života ☺️Lijep, šarmantan, lijepo pjeva, kulturan.. su samo neki od komentara publike koje sam čula ovih dana, vjerujem da ti to prija?

-Ja sam ono što jesam i ne znam drugačije, ne mogu se promjeniti sve da hoću. Da li mi to prija ili ne prija hmm. Mislim da svakome prija lijep komentar. Lijepe riječi su uvijek dobro došle. Najvažnije je biti svoj i ne kopirati nikoga… Onako kako su te roditelji odgojili takav ćes i biti ,stara poslovica tako kaže sad ima možda i istine hehe.Ko je Haris Mračkić, karakter?

-Jedan emotivan čovjek, koji ne voli nepravdu i želi da pomogne svakome ako je u mogućnosti.

Nekad možda i previše dobar, ali koji zna i veoma brzo preokrenuti list.

Voli se družiti sa rajom, uvjek pun energije i voli se šaliti i nasmijati sa familijom, društvom, publikom ☺️Šta to sebi nebi nikada u životu oprostio?

Da ne pričam sa svojim najmilijima, to jest da sam u svadji. Da se naljutim na njih ili obratno. Mislim da to sebi nebi nikada oprostio.Da li se zbog nečeg kaješ?

-Kajem se što nisam upisao muzičku akademiju. Ali opet to vidim pozitivno, nikad ne znaš zašto je to dobro haha. Možda da sam je upisao ne bih sada odgovarao na tvoja pitanja hahaha šalim se.

Upamtila sam ovo hahah…

Gdje bi to volio putovati a nisi do sada nikada bio?

Na kraj svjeta hehe. Otputovao sam ja već gdje mi je najljepše kod moje supruge ☺️.

Poruka za moje čitatelje bi bila?

-Radite ono što vas čini sretnima i ne slušajte druge šta o vama pričaju. Nego slušajte ljude koji vam govore istinu i ako vas zaboli ta istina ali su vam to najbolji prijatelji koji vam kažu istinu kakva god bila .

Za kraj želio bih još jedno da kažem: Ovaj život je prolazan i ništa ne traje vječno. Zato čuvajte svoje najmilije i koliko god da imaš padova u životu, ustani i bori se za ono što te čini sretnim.

ljubi vas i pozdravlja Mrackic Haris

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *