Search
Close this search box.

Denis Barta : HEROJ rodjen sa pola kilograma i oboljelog srca. Slijep je te ima epilepsiju i teži oblik autizma. Životna priča Denisa..

Denis Barta rodjen je 1998 godine u Camposanpieru u provinciji Padova u Italiji . Rodjen je u šestom mjesecu trudnoće i težio je 535 grama . Deveti dan po rodjenju uradjena je operacija na srcu , zatvaranje srčane aorte.

U toku njegovih prvih četrdeset dana života uočena je retinopatija oba oka.Obavljene su tri operacije na očima koje na žalost nisu uspjele i Denis je potpuno izgubio vid .U drugoj godini života dobija jake febrilne konvulzije koje ubrzo prelaze u jake i duge napade epilepsije.

U četvrtoj godini počinje odbijati raditi rukama i počinje loša govorna komunikacija . Nakon niza pregleda ustanovljeno je da Denis ima vrlo jak oblik autizma.

Već u prvim mjesecima života pokazao je veliko zanimanje za muziku . U trećoj godini počeo je pjevati uz muziku te svakog dana provodio je sate upravo uz muziku.

2003 godine preselio se iz Italije u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Sarajevo gdje je pohadjao školu u Centru za slijepa i slabovidna lica.Završio je osnovnu školu i dvije godine srednje škole.

Denis počinje da svira na trgu ispred Katedrale gdje svirajući skuplja donacije koje preusmjerava za djecu sa poplavljenih područja u vrijeme velikih poplava u Bosni i Hercegovini.

2017/18 godine prijavljuje se na dva muzička takmičenja na kojima prolazi žiri ali produkcija mu ne dopušta da se takmiči zbog svog invaliditeta

2018 godine Denis ulazi u HR Supertalent takmičenje u kojem pobjedjuje i postaje pobjednik šeste sezone Supertalent HR .Dio novca od nagrade donira Centru Gornja Bistra u Republici Hrvatskoj gdje borave osobe sa najtežim invaliditetom iz Hrvatske i jedan dio donira Roditeljskoj kući u Sarajevu u kojoj borave djeca koja se liječe od malignih bolesti na dječijoj pedijatriji u Sarajevu.

2018 godine Denis je registrovao samostalni obrt kao samostalni umjetnik-muzičar te postaje prvi registrovani ulični svirač u Bosni i Hercegovini.

Takodjer u 2018 godini Denis je nominovan za osobu godine na Face Tv_u , te ga je 2020 godine Večernji list nominovao za osobu godine po Večernjakovom pečatu .

Denis je imao čast biti ambasador na otvaranju Specijalne olimpijade u Tuzli 2019 godine a 2020 godine nominovan je za ambasadora Specijalne olimpijade .

Ovaj heroj se vrlo često odaziva na humanitarne nastupe gdje pomaže onima kojima je pomoć potrebna u liječenju.Tokom godina svoje karijere Denis je upoznao i očarao mnoge javne ličnosti iz cijele regije.

Nedavno je Denis osnovao udruženje za osobe sa invaliditetom “Denis Barta” .Cilj ovog udruženja je nastaviti širiti pozitivnu energiju medju djecom sa invaliditetom kroz razne aktivnosti , tako da svako dijete može postići ono što voli bez gledanja na invalidnost .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *