Search
Close this search box.

Bane Opačić: “Ponosan sam na ljude sa kojima sarađujem, pjesme su tragovi koje ostavljamo”

Bane Opačić jedan je od najboljih kantautora na našim prostorima i ako on ne simpatiše da ga tako oslovljavaju. Skromnost je vrlina velikih , rekla bih .

Dvadeset i tri godine prisutan je na estradi i napisao je mnogobrojne hitove.Gotovo da ne postoji jedan dan a da bar jedna pjesma ne izadje sa njegovim potpisom.

Bane Opačić… Sretan je onaj ko je imao/ima privilegiju da ga upozna , razmijeni sa njim riječi .Čovjek koji odiše ljubavlju i ljubaznošću . Čovjek o kome najviše govore i njegove pjesme .

Bane , evo prošlo je godinu dana od našeg posljednjeg intervjua. Vrijedno si radio , stvarao bezvremenske pjesme. Ovaj razgovor želim da počnem jednom rečenicom , jednim komentarom koji je ostavljen na mom Facebook_u . ” Bane Opačić ima bar po jedan hit za svaki dan u godini” , kako komentarišes tu konstataciju?

-Lijepo je znati da si svojim radom uticao na ljude, mislim da na kraju puta kada se sve stvari sabiraju to bude onaj tag na strani života koji je imao svoj viši smisao. Trudim se da pišem kvalitetne pjesme, nekada nije potrebno da se zovu hitovi ako znače ljudima. Hit je prilično nejasna odrednica kvaliteta pjesme pogotovo danas.

Zaista i ove godine stvorio si mnogo jake pjesme.. Još uvijek nosiš titulu najjačeg kompozitora naših prostora, čini mi se da će te teško neko skinuti sa trona 🙂

– Ne mislim o sebi kao o “najjačem”, najboljem. Postoji puno mojih talentovanih kolega i mlađih i starijih koji pišu divne pjesme. Niti mislim da postoji tron. Svi smo mi u jednom krugu u kom hodamo, nekada lakšim i ljepšim korakom, nekada malo zapinjemo ali smo svi povezani stvaranjem. Sretan sam ako sam prepoznat kao neko ko svoj posao radi kvalitetno. To je sasvim dovoljna mjera komplimenta za mene.

Pjesme ..” Njoj” ( Pedja Jovanović) “Neprežaljena” (Collapse band) a da ne pričam o ” Moje sunce”(Collapse band) koja je najveći ljetni hit ove godine,  ” Pola sunca” ( Marija Šerifović) ” Diva” ( Dženan Lončarević ) pjesme po kojima će se pamtiti ova godina  i koje su doživjele veliki uspjeh , vjerujem da si vrlo ponosan !

– Svaka godina donese neku novu priču, saradnju, energiju. Imao sam za ove 23 godine koliko pišem profesionalno različitih godina ali sam u svakoj stvarao. Prije vremena interneta to nije bilo tako vidljivo, pogotovo ljudima van svijeta muzike. Danas je sve transparentno i to je za mlađe autore svakako lakši način da budu prepoznati puno brže nego mi nekada. Ponosan sam na ljude sa kojima sarađujem, pjesme su tragovi koje ostavljamo, nekada je trag dubok, nekada samo dotakne zemlju ali sve je to dio procesa.

Bane Opačić i Collapse band

Evo te i na albumu Mirze Selimovića i koga još u bližoj budućnosti, želiš li otkriti?

-Nisam nikada volio da nabrajam pjesme koje sam radio niti one na kojima radim. Kao što rekoh ovo je transparetno vrijeme i sve se vrlo brzo otkrije i čuje.

Bane Opačić i Mirza Selimović

Kako si ti generalno zadovoljan godinom koja je na izmaku?

– Godina u kojoj su svi moji dragi zdravi je za mene jedna dobra godina. Uz toliko loših stvari koje se u svijetu dešavaju treba biti zahvalan na svakom mirnom danu koji si proveo uz nekog koga voliš i na način koji želiš.

Moram da te pitam, da li se susrećes sa ljubomorom kolega , da li osjetiš to negdje? Kada se pomene Bane , svi ustaju , jako si poštovan , vjerujem da ima i onih koji to ne mogu da “prežvaću” !?

– Ne bavim se tim zaista i ne razmišljam na taj način o sebi i drugima. Imam veliko međusobno poštovanje sa većinom mojih kolega jer svako ko je u ovom poslu potrajao godinama zaslužuje poštovanje.

Ja se volim našaliti sa tobom pa ti kažem ” Bane , ima li nešto što ti stvoriš da ne valja” , ono što ti radiš je čisti kvalitet u svakom pogledu te kod tebe nema greške. Zanima me odakle inspiracija tolika? Nije isto napisati jednu ili dvije pjesme ili mnogobrojne kao što je slučaj kod tebe.

– Kada ne mogu da napišem nešto iza čega mogu da stanem ja pocijepam stranicu i počnem ispočetka. Čovjek sebe poštuje načinom na koji radi za sebe ili za druge. Za mene je svaka moja pjesma slika onog što sam ja i u odnosu sa ljudima sa kojima sarađujem i odnosu prema životu. Inspiracija dolazi i odlazi, moje je da je strpljivo čekam.

Ima dosta mladih kvalitetnih  kompozitora i tekstopisaca koji su krenuli trnovitim estradnim putem, šta bi im ti poručio kao iskusni i uspješni kolega?

– Ne bih ovo opisao kao trnovit put. Radiš nešto što voliš i ako to radiš kvalitetno imaš priliku da lijepo živiš od toga. Sebe treba nadograđivati, ako pričam o svom poslu puno čitati, razvijati se zbog sebe, ne zbog drugih. Svako ima pravo da svoje putovanje vidi na svoj način. Ja sam privilegovan da radim i živim od toga što sam kao mlad u životu radio iz čiste potrebe i ljubavi. Za mene je to divan put.

Kako izgleda jedan dan Baneta Opačica ?

– Uglavnom kao i dan većine ljudi osim što je moj posao vezan za kreaciju i postoji puno vremena koje provedem u razmišljanju. Najlepši dijelovi dana su svakako oni koje provodim sa mojom Ninom. To je moje utočište, moj smiraj i moja najveća zahvalnost.

Bane Opačić i Nina

Bane hvala za odvojeno vrijeme i čekamo da snimiš ponovo  neku  pjesmu , obzirom da jako dobro pjevaš , nebi bilo pogrešno da nas počastiš sa bar jednom pjesmom  🙂

– Hvala ti Amra

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *